Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zamma ilişkin ilk kez rakam verildi!

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zamma ilişkin ilk kez rakam verildi!
Milyonlarca emeklinin gözü kulağı temmuz ayında yapılacak zamda. SGK Uzmanı Muhammed Bayram, temmuzda emekli zammına ilişkin ilk defa rakam verdi. En düşük emekli maaşına dair tahminini paylaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak, şubat, mart ve nisan aylarına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Dört aylık enflasyon yüzde 18,72 olarak belirlendi. Ancak, emekli ve memur zamlarının kesinleşmesi için mayıs ve haziran ayları enflasyon verilerinin de kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor.

Emekli ve memur zamlarına ilişkin belirsizlik sürerken, SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerine Temmuz zammına dair çeşitli tahminler dile getiriliyor. Tahminlerin büyük kısmı, Merkez Bankası'nın altı aylık enflasyon öngörüsü olan yüzde 25'e dayanıyor.

SGK Uzmanı Muhammet Bayram, bir yayında yaptığı açıklamada, memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam hesaplamalarının farklı olduğunu vurguladı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyon farkı kadar zam alırken, memur emeklileri enflasyon farkı artı toplu sözleşme zammı alıyor.

Bayram'a göre, şu anda hükümetin yasal bir düzenleme yapmaması durumunda memur emeklileri aleyhine yüzde 5'lik bir fark ortaya çıkabilir. Bu durumda, SGK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 25 zam alırken, memur emeklileri yüzde 20 zam alacak.

Bayram, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Hassasiyetin farkındayız" açıklamasına atıfta bulunarak, refah artışını öngördüğünü ifade etti.

Öğretmen, polis, hemşire, müdür, profesör maaşı ne kadar olacak?

Öngörülere göre, memur maaşları ve memur emekli aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında ise yüzde 10 zam yapılacak. Ancak, enflasyonun yüzde 10'u geçmesi halinde geçen tutar da enflasyon farkı olarak memur ve memur emeklilerine ödenecek.

Bu kapsamda, görevdeki memurların maaşlarına dair tahminler de gündemde. Genel müdürün maaşının temmuz ayında 89.156 liraya, şube müdürünün 48.628 liraya, öğretmenin 40.905 liraya, polis memurunun 52.855 liraya, hemşirenin 47.331 liraya, profesörün ise 86.166 liraya çıkacağı öngörülüyor.